Magneetvissen wordt de laatste jaren steeds populairder. Het is eigenlijk een soort van ouderwets schat zoeken, maar dan onder water. Bijzondere vondsten halen laatste steeds meer de media, waardoor steeds meer mensen tot deze hobby worden aangetrokken. Een erg interessante hobby, maar toch zijn er ook een aantal zaken waar op gelet dient te worden. Hier lees je alles over wat magneetvissen inhoudt, waar op gelet dient te worden en wat je hiervoor nodig hebt.
Hoe werkt magneetvissen?
Magneetvissen is eigenlijk schat zoeken onder water naar metalen voorwerpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het slijk van rivieren, meertjes en sloten. Je werpt een vismagneet ongeveer een meter of tien het water in. Vervolgens trek je de magneet, die veelal aan touw zal zijn vastgemaakt, langzaam naar je toe tot de magneet ergens op vastklikt. Een magneet kan aan vrijwel alles vastklikken waar maar een metalen onderdeel aan vastzit. Dingen als fietsen, wapens en munitie kunnen zo boven water gehaald worden.
Toch zijn niet al te hoge verwachtingen altijd op zijn plaats. Een groot deel van de vondsten kan ook uit bijvoorbeeld afval bestaan. Het milieu heeft daarom zeker baat bij het magneet vissen, omdat afval en roestende voorwerpen uit het water worden gehaald. Maar helaas kan het ook gevaarlijk zijn, juist omdat ook dingen als wapens en munitie eraan kunnen blijven kleven. Het is dus een hobby waar veel spanning bij komt kijken. Van te voren heb je geen idee wat je allemaal van onder dat water gaat vissen.
Risico’s van magneetvissen
Hoewel het magneet vissen vrij onschuldig lijkt, zijn er toch wel enkele gevaren aan verbonden. Een magneet trekt naast metalen voorwerpen namelijk ook metaalsplinters aan die bijvoorbeeld ergens op de bodem liggen. Met het blote oog zijn deze niet altijd zichtbaar, maar je kan jezelf er flink mee verwonden. Het is daarom aan te raden om altijd degelijke handschoenen te dragen. Daarnaast kan je in het water vallen. Afhankelijk van de plek, kan de stroming van het water erg verraderlijk zijn. Ga daarom nooit alleen magneet vissen. Let er ook op dat je het touw waaraan de vismagneet bevestigd is nooit aan jezelf vastmaakt.
Als de magneet bijvoorbeeld aan een boot vast raakt, kom jezelf in het water terecht met alle mogelijke gevolgen van dien. Tot slot is het tevens aan te raden om je van te voren te verdiepen in het gebied waar je wilt gaan magneet vissen. Indien je al minderjarige of met een minderjarige gaat vissen, is het zeker niet aan te raden om op een plek te gaan magneet vissen waar bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar is gevochten. Er bestaat een reële kans dat wapens of munitie gevonden wordt, waarbij gevaarlijke situaties kunnen ontstaan indien deze worden opgevist. Veiligheid behoort altijd op nummer één te staan, ook bij het magneet vissen.
Wat heb je nodig als je gaat magneetvissen?
Voor het magneet vissen behoren verschillende benodigdheden. Ten eerste heb je natuurlijk de vismagneet nodig. Deze is verkrijgbaar in verschillende sterktes. De trekkracht van de magneet bepaalt wat je kunt vinden. Om echt wapens of munitie op te kunnen vissen is vaak al wel een magneet met een trekkracht van 200kg nodig. Indien je nog geen 18 bent, is het aan te raden om maximaal een magneet met een trekkracht van 50kg te hanteren. Op die manier kan het beste de veiligheid gewaarborgd worden. Ook is het verstandig om erop te letten dat de magneet bij een betrouwbare adres vandaan komt. Zo is magnetar bijvoorbeeld al gedurende een lange tijd specialist in magneetvissen. Zij bieden vismagneten van verschillende sterktes aan, maar ook hele pakketten zodat dit op verantwoorde wijze gebruikt kan worden. Denk hierbij aan pakketten voor starters, voor gevorderden en voor kinderen.
Naast de magneet heb je dus nog andere benodigdheden nodig. Een stevig touw is ook van essentieel belang om de magneet vervolgens weer binnen te halen. Denk hierbij aan een touw van ten minste 6 millimeter dik en ten minste 20 meter lang. Ook is het wel zo royaal om een krat mee te nemen om de minder waardevolle vondsten, zoals afval, na het magneet vissen netjes op te ruimen. Tot slot dienen veiligheidsmaatregelen genomen te worden. Zo is het verstandig om kwalitatieve handschoenen te dragen ter bescherming van de handen. Zoals het bekende gezegde luidt: een goede voorbereiding is het halve werk.
Waar mag je magneetvissen?
Magneetvissen is in Nederland niet verboden, maar zoals hiervoor al kort is toegelicht is het ook zeker een hobby die niet zonder gevaren is. Naast de veiligheid van de individuele magneetvissers zijn er twee voorname algemene gevaren aan deze hobby. Ten eerste is het, zoals eerder gezegd, mogelijk om munitie en wapens op te vissen. Dit kan voor erg gevaarlijke situaties zorgen, ook voor de omgeving en omwonenden. Daarnaast is een veelgehoord omtrent het magneetvissen dat alle ongewenste vondsten vaak worden achterlaten waardoor veel overlast ontstaat door de rotzooi. Er zijn dan ook plaatste verboden voor het magneet vissen. Gemeentes en regio’s kunnen namelijk in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) voor een bepaalde omgeving een verbod invoeren op het magneetvissen. Voordat je ergens gaat magneet vissen, informeer daarom eerst bij de gemeente of dit is toegestaan om niet voor onverwachte verrassingen te komen te staan.
Voor wie is magneetvissen geschikt?
Eigenlijk is magneet vissen een spannende hobby voor iedereen, voor groot en klein en voor jong en oud. Wel moet hierbij de veiligheid voorop staan. Zorg er daarom voor dat klein en/of jong persoon een niet al te zware magneet heeft en dat kinderen niet op plaatsen van magneet vissen waar veel wapens en munitie kunnen liggen. Ook bij volwassenen moet het gezond verstand gebruikt worden. Bij het vinden van munitie of een wapen zal er groot aantal adrenaline vrijkomen, maar vergeet niet dat er tevens gevaren aan verbonden zijn. Indien de veiligheid in gedachte wordt gehouden, is het een erg spannende hobby waarbij een echte kick vrijkomt. Elke keer weer een nieuw avontuur, elke keer weer een nieuwe speurtocht naar een bijzondere vondst.